Překvapivý rozdíl mezi hnědými a bílými vejci

Překvapivý rozdíl mezi hnědými a bílými vejci

Při nákupu potravin v obchodě jste si pravděpodobně všimli, že hnědá vejce jsou téměř vždy dražší než bílá. Lidé to často vysvětlují tím, že ta první jsou zdravější a chutnější než ta druhá. Je to však pravda?
Jediným rozdílem mezi bílými a hnědými vejci je zkrátka jejich vzhled. Bílá vejce snášejí slepice s bílým opeřením, zatímco slepice s červenohnědým opeřením snášejí hnědá vejce. Existuje také plemeno slepic, které snášejí modrá vejce.

Které z nich jsou zdravější

Mezi bílými a hnědými vejci není významný rozdíl ve výživové hodnotě. Pokud jsou slepice správně krmeny, mají jejich vejce stejnou výživovou hodnotu. Barva skořápky neovlivňuje chuť ani kuchařské vlastnosti.

Proč mají hnědá vejce tvrdší skořápku?

Někdy si lidé myslí, že skořápky hnědých vajec jsou tvrdší než bílých, nebo že například jejich žloutky mají jinou barvu. Ve skutečnosti tyto faktory závisí na stáří a potravě slepice. Mladé slepice mají tendenci snášet vejce s tvrdými skořápkami, zatímco vejce starších slepic mají skořápky tenčí. To platí jak pro bílá, tak pro hnědá vejce, takže si klidně můžete vybrat, která vám více vyhovují.

Proč jsou hnědá vejce dražší

Pokud se neliší, proč jsou hnědá vejce dražší? Záleží na plemeni slepice. Výše jsme se dozvěděli, že hnědá vejce snášejí slepice s hnědým nebo načervenalým opeřením a mají tendenci vážit více než slepice s bílým opeřením, které snášejí bílá vejce. A protože chov větších slepic je nákladnější, je konečný produkt vajec na pultech obchodů dražší.