Co se děje s vaším tělem, když spíte méně než 5 hodin denně?

Co se děje s vaším tělem, když spíte méně než 5 hodin denně?

Co se děje s vaším tělem, když spíte méně než 5 hodin denně?
Hraniční stav. Méně než 5 hodin spánku za noc není dostatečné ani pro většinu dospělých. Dospělý člověk potřebuje k udržení optimálního fyzického a duševního zdraví 7 až 9 hodin spánku za noc. Pokud máte nedostatek spánku několik dní po sobě, vaše tělo začne produkovat poplašné signály.

Zhoršení kognitivních funkcí. Nedostatek spánku ovlivňuje vaši schopnost soustředit se, učit se a rozhodovat se. Můžete mít potíže s plněním každodenních úkolů.


Zvýšené riziko onemocnění. Nedostatek spánku je spojen s rizikem vzniku řady onemocnění, včetně cukrovky, kardiovaskulárních chorob, obezity a dokonce i některých druhů rakoviny. Váš imunitní systém je také oslaben, takže jste náchylnější k infekcím.

Psychické důsledky. Nedostatek spánku může způsobit změny vašeho emočního stavu. Stáváte se podrážděnější, náchylnější ke stresu a úzkosti. Dlouhodobý nedostatek spánku může dokonce vést k depresi.

Nebezpečí na cestách. Ospalost při řízení je považována za jednu z hlavních příčin nehod. Pokud spíte méně než 5 hodin denně, mohou být vaše reakce, soustředění a schopnost rozhodování výrazně zhoršeny, což vás činí na silnici nebezpečnými.

Denní spánek nenahradí spánek noční. Dodatečný spánek nemůže plně nahradit nedostatek spánku. O víkendech nemůžete dohnat celý spánkový deficit.